Výroba boilies doma alebo prečo NEvyrábať boilies doma

Prečo doma NEvyrábať boilies?

Prvé skúsenosti s výrobou boiliesvyroba-boilies-doma

 

   Možno veľa z nás sa pohráva, alebo
   pohrávala s myšlienkou, že si doma vyrobí
   vlastné „guličky“.

 
Veď prečo nie? Prečítal som si pár receptov, kúpim si nejaké tie suroviny a isto na moje výtvory nachytám oveľa viac než ostatní rybári na okolo…
Takejto predstave som nejaký ten čas holdoval i ja. Ale až reálne skúsenosti mi ukázali že opak je pravdou. Lebo vyrobiť v domácich podmienkach boilies je šialene nákladné či na financie, ale i na čas. A to si mnohí rybári neuvedomujú.
Preto Vám odporúčam predtým ako sa do toho pustíte i vy prečítať si moje skúsenosti, ako som ja pochodil a na čo som v konečnom dôsledku prišiel.

Asi pred štyrmi či piatimi rokmi, ako zarytý kaprár som si krátil čas  na rybách čítaním článkov a sledovaním videí o kaprárčine , o boilies ktoré je lepšie, na akú vodu či v ktoré ročné obdobie. A ani neviem ako som sa preklikal k obrázkom a následne i k článkom ako sa vyrábajú boilies. Začalo ma to fascinovať a priam som tým bol posadnutý. Od tej chvíle som nič iné ani na internete nehľadal…
Prvá moja pointa bola vyrobiť lacnejšie boilies ako sú v obchodoch, veď som „starý lakomec“ ????
Čím ďalej som sa zahlboval do čítania a vzdelával som sa týmto smerom, tak tým som nadobúdal myšlienku: „keď dám kvalitnejších surovín 5x viac než možno je v kupovaných boilies tak mi možno začnú brať trofejné kapre jeden za druhým.“

A prišli dni „N“ – nakupovacie dni. Po večeroch som plnil košíky najprv surovinami na výrobu boilies. K nim som pridával i hračkárske rollery veď ušetriť treba nie? ???? Boli dni kedy mi prišli domov i dve či tri zásielky z e-shopov či už zo Slovenska ale z Čiech. Hľadal som síce lacné suroviny, ale vôbec som si neuvedomoval, že na poštovnom preplácam XY eur…
Po týždni či dvoch takýchto nákupov sa mi začalo už aj snívať o surovinách na výrobu boilies: krill múčka, LT94, Betain, GLM extrakt, semolina, Albumin…

V jednu slnečnú sobotu prišiel čas to všetko zmixovať dokopy a vytvoriť ten guľatý zázrak, ktorý kapríky priam hltajú. Tak ideme na to hovorím si, priateľka nebola doma a kuchyňa bola celá len moja.

Rozložil som si suroviny, ktorých bolo cez 20 druhov zabrali mi takmer celý jedálenský stôl.
Cesto sa miesilo veľmi pomaly, ruky ma začali bolieť po pár minútach. Tak čo už, pomyslel som si, musím vybrať ten kuchynský robot čo som venoval mojej polovičke na Vianoce.
Ako správny Slovák, ktorý spotrebič vôbec neobsluhoval, si hovorím načo riešiť návod k jednoduchému stroju. Tak som miešaciu misku naplnil temer po okraj múčkami a začal prilievať postupne esencie, liqudy či sladidlá. Zmes mi hustla, niečo málo –veľa i vyfrklo na stôl či podlahu.
V tej chvíli si robotko povedal „že dosť“. Cuklo ho a tým mi naznačil že tú hustú zmes čo som mu nachystal už ďalej odmieta miešať. Áno dobre ste si pomysleli, už sa viac nezapol a bol súci na servis…
Tak čo som mal robiť? Pripravené a zmiešané ingrediencie na boilies na štyri druhy ciest. Neostávalo mi nič iné, len pustiť sa do toho manuálne.

priprava-boilies-1priprava-boilies-2
 

Po asi štvorhodinovom trápení s miesením som si za pomoci plničky na klobásy pripravil pár „hadov“.  Ideme teda vyskúšať môj lacný ručný roller. Verte či nie, ale čo z neho vypadávalo sa podobalo na všetko možné, len nie na moje vysnené guľaté boilies. Až neskôr som sa po xy hodinách pátraní dočítal, že som mal nesprávny priemer hada k príslušnému priemeru rolleru.

domaca-vyroba-1domaca-vyroba-2
 

Ale čo už, veď predsa nezahodím toľko surovín teraz do koša… Niektoré čudá som dogúľaval ručne.
Hovorím si, to najťažšie mám za sebou, čo už môžem pokaziť pri varení boilies, alebo parení? Bola to pravda, nič! Len parenie doma v hrnci spôsobom akým paríme knedlíky mi trvalo 1kg boilies asi tak hodinu.
Varenie išlo o niečo rýchlejšie, ale bola to špinavšia robota, lebo vyvarená voda obohatená zvyškami boilies prskala všade okolo sporáka.

Slnko už zapadlo dávno, bola temer tma a ja som mal pomaličky hotové moje guľaté zlatíčka.
Ako som boilies dával už do provizórneho sušiaka, v tom sa vrátila priateľka z celodenného výletu. Keď videla svoju krásne udržiavanú kuchyňu, že vyzerá ako po výbuchu sopky, tak namiesto večere a pekných slov som dostal len papuľovú polievku a buchnutie dverami. Následne udobrovanie ma stálo cez 30 eur čo som ju musel pozvať na luxusnú večeru. A v tej dobe to boli iné peniaze nie ako teraz!

hrniec-na-boilies
 

A čo rekapitulácia celého dňa výroby boilies?
Po cca 12 hodinovom trápení som mal vyrobených asi 8-9 kg boilies. Ale reklamáciu na mixér, ktorý som odpálil mi neuznali a oprava ma stála 200 eur. Nadrel som sa ako teliatko v ten deň, upratovanie mi zabralo tiež hodne času. Nehovoriac, že celá kuchyňa „voňala“ istú dobu od esencií ako je krill či
Monster Krab a Oliheň spolu. LTT som sa vyhol maľovaniu polovičke bytu po mesačnom vetraní. 

Nehovoriac že za suroviny som dal možno asi tak 200-250eur, lebo boli veľké plány vyrobiť si XY kg boilies.

Možno som slabšia povaha, ale moje nadšenie sa skončilo hneď prvým dňom reálnej výroby boilies.
Tým nechcem zatracovať domácu výrobu boilies, len to nie je pre mňa. Ale aj popri týchto veľkých pre mňa negatívach mi vyšlo jedno pozitívne plus. Jeden z receptov ktoré som skúšal ako začiatočný kuchtík, mi fakt vyšiel! Nachytal som pre mňa krásne kúsky kaprov niektoré mali aj cez 15kg.
Po nasledovné roky som dlho otravoval kamarátov, ktorý mali na to priestory. Či už garáž alebo šopu, aby mi vyrobili pár kg boilies podľa môjho receptu popri tom ako si robili svoje.

Ale tento rok, ako tak som surfoval po internete, som natrafil na túto stránku VyrobaBoilies.sk čomu som sa veľmi potešil. Konečne som si mohol dať vyrobiť moje boilies niekomu inému bez prosenia. Výsledok ktorý mi prišiel kuriérom ma milo prekvapil.

Ako tak som telefonoval s pánom z tejto stránky, trocha sme sa zakecali a ja som mu pospomínal moje trápenia pri prvej výrobe. Nakoniec ma poprosil či by som o tom nenapísal a takto vznikol tento článok.

Milan S.

 

Ďakujeme Milanovi, že pre nás zhrnul jeho skúsenosti zo svojej vedierko-s-boilies
výroby boilies do svojho článku.

Ako vďaku mu posielame na vyskúšanie aj naše boilies
vedierko 5kg jahoda, a 5kg vedierko boilies Krill.

 

Chceli by ste sa podeliť so svojou skúsenosťou s boilies aj vy ?
Zašlite nám Váš článok. A my ako ho zverejníme, tak Vás odmeníme našimi boilies.

 

 

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie